[color=blue]FOTO DANA – BH Jezera – Blidinje jezero [/color]

Blidinje jezero

Park prirode Blidinje je dobio ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1.184 m n.m., a površine je oko 6 km². Voda u jezero dolazi (prvenstveno) s okolnih planina, Vrana i Čvrsnice, otapanjem snijega. Ljeti velik dio vode iz Blidinja nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. U Jezeru se nalaze brojne obitelji klena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke.

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, mnogo izvora čiste, pitke vode, arheološka nalazišta. Jezero se nalazi na područiju općina Posušje i Tomislavgrad.

Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajobraza, dana 30. marta 1995. godine to je područje proglašeno parkom prirode.

Poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica u okviru prelijepe cjeline obuhvaća i kanjon rijeke Grabovice. Rezervat je ime dobio po djevojci Divi Luke Grabovca iz Rame. Kupreškom se begu, prema legendi, neobično svidjela Diva Grabovčeva te ju je zaprosio. Diva bježi i skriva se u Polja, i ondje je uz pomoć uhode beg nalazi i ubija. Na mjesto gdje se nalazi Divin grob svake godine u mjesecu julu hodočasti mnoštvo ljudi.

 

2 komentara

Komentariši