[color=red]BH GRADOVI – Velika Kladusa 2.dio[/color]

Velika Kladuša je jedna od osam općina Unsko-sanskog kantona. Smještena je na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Graniči sa Republikom Hrvatskom i nalazi se na tromeđi Banije, Bosanske Krajine i Korduna, što je čini značajnom raskrsnicom putnih pravaca iz Bosne i Hercegovine. Po dosad poznatim povijesnim izvorima prvi put Kladuša je spomenuta 30.oktobra 1280.godine pod imenom Cladosa.
Krajem 13. vijeka, tacnije 1280, grad Kladuša pripadao je hrvatskim knezovima Blagajskim Babonjicima. U velikoj porodici Babonjica došlo je do diobe 1314. godine pa je tada Kladuša pripala knezu Rdoslavu Blagajskom. Prema historijskim spisima grad je utrvđen još u vrijeme čestih turskih provala u ovaj kraj. Ostaci srednjevjekovnih gradova iz 1450 godine svjedoče i danas u Podzvizdu, što ga sagradi neka gospodarica Marija Zvijezda; u Vrnograču, što ga ozida knjeginjica Vrana, najmlađa kćerka bogataša Dobriše, te u Todorovu, koje od 1560 godine presta da postoji kao Novigrad, kada dobi ime Todor Grad, a onda Todorovo, kako se i danas zove. Od 1464. godine pocinju turska osvajanja ovog podrucja , da bi Turci konacno 1633. godine osvojili grad, stalno ga naselili, od kada Kladuša postaje znacajno mjesto za dalja turska osvajanja. Znacajno je pomenuti da je prilikom okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-ugarske monarhije Kladuša sa okolinom pružala najduži otpor. Dugotrajne pogranične borbena ovim prostorima stvarale su hrabre, odvažne i smjele ljude, čije su osobine utkane i u legendama o Muji i Halilu Hrnjici.
U toku Drugog svjetskog rata Kladuša je prvi put oslobodena 23.februara 1942. godine i bila slobodna do 14. marta iste godine. Pocetkom novembra iste godine, Kladuša je oslobodena po drugi put , sada slobodna na teritoriji cijele opcine, što je trajalo do januara 1943. godine. Konacno oslobodenje stanovnici opcine Velika Kladuša su doživjeli 13. augusta 1943. godine. Nakon završetka Drugog svjetskog rata ovaj kraj je dugo bio nerazvijen, da bi okosnicom privrednog razvoja postala preduzeca »Grupeks«, »Agrokomerc«, »Saniteks«. Nakon sklapanja Vašingtonskog, a kasnije potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, Velika Kladuša postaje jednom od osam opcina Unsko-sanskog kantona ili kantona broj 1 Federacije Bosne i Hercegovine. Danas je Stari grad u Velikoj Kladuši hotelsko-turistički objekt , savremenog ugostiteljskog karaktera, utemeljen na ranoj srednjevjekovnoj vojnoj utvrdi.

3 komentara

Komentariši