[color=green]PHOTO DANA – Vaganska pećina[/color]

Vaganska pećina predstavlja izuzetnu prirodnu ljepotu. Na žalost, nema mnogo ljudi koji su uživali u njenim čarima prvenstveno zbog nepristupačnog terena i neuređene unutrašnjosti. Ukupna dužina istraženog pećinskog sistema iznosi 420m, površina 1704kvm, a zapremina 8500kbm. Pećina je izvorskog tipa; te su je izgradile ponorne vode Kupreskog polja i Vitoroga. Nalazi se u sjevernom podnožju planine Vitorog, na prostranoj janjskoj kraškoj površi koja je sa svih strana oivičena višim dinarskim vijencima, izuzev prema sjeverozapadu, gdje je otvorena dolinom Janja. Visina površi krece se oko 900-1000 metara. Od Strojica, centra Janja, pecina je udaljena 4km, od Šipova, centra opštine, udaljenost iznosi 15km

5 komentara

  1. Bio sam u ovoj pecini i neverovatna je. Nazalost, nisam uspeo da dodjem do svih dvorana koje pominju da postoje, zasao sam nekih 150m. Ako je neko voljan da ode tamo u veca istrazivanja ili js bio jos dublje u pecini neka posalje mail na: opening91@gmail.com da razmenimo utiske.
    Preporuka svakom ko moze da poseti.
    Do nje se moze i doci i putem Strojice-Kupres (nekih 3-4km), pa penjanjem udesno nekih 600-700m kroz put koji je nasut okruzen sumom. Dovoljno je pratiti razvodne bandere kada se pocnete penjati od magistralnog puta i necete promasititi. (Sve vreme se krecete blago ulevo i pecina je tu).

Komentariši