Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina


31.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Plivsko jezero

Plivsko jezero

Plivska jezera, Veliko i Malo jezero,nastala su na rijeci Plivi,lijevoj pritoci Vrbasa u Jajcu.Jezera su smještena u riječnoj dolini Plive,izmedju Jajca i naselja Jezera.

Veliko jezero leži na nadmorskoj visini od 424 metra.Dugačko je oko 3,3 kilometra, sa prosječnom širinom od oko 400 metara, a maksimalnom od oko 700 metara.Najveća dubina jezera je oko 36 metara.Nastalo je na mjestu gdje Pliva završava svoj tok, nizvodno od naselja Jezero, a završava u naselju Zaskoplje.

Malo jezero počinje u pomenutom naselju Zaskoplje, i dugačko je oko 950 metara.Prosječna širina mu je oko 220 metara, a maksimalna iznosi oko 430 metara.Maksimalna dubina jezera je oko 24 metra.

25.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Zvorničko jezero

Zvornicko jezero

Zvorničko jezero je vještačka akumulacija nastala izgradnjom hidroelektrane ''Zvornik'' na Drini 1955 godine. Jezero je dugačko 25 km te zahvata površinu od 1300 hektara. Na najužem dijelu široko je 200 m, a na najširem 3 km. Maksimalna izmjerena dubina jezera je 39 metara. Prosječna dubina iznosi 5-8 metara.

Jezero bogato ribom darovalo je mnoštvo trofejnih primeraka: som 87 kg, štuka 18,5 kg, smuđ 13,7 kg, mladica 18 kg, šaran 26 kg, klen 3,5 kg, bucov 7 kg i dr. Ovo su najveće ulovljene ribe u Zvorničkom jezeru. Po pričama ronilaca, ono u svojim zelenim nedrima krije i primerke somova teže od 100 kg.

Svakog jula na Zvorničkom jezeru održava se sportsko-ribolovačka manifestacija „Somovijada“. Jednako interesantan i uzbudljiv je i ribolov nizvodno od hidroelektrane "Zvornik" na rijeci Drini.

Zvorničko jezero pruža bezbroj mogućnosti za sport, rekreaciju, zabavu i uživanje, od ribolova i plivanja do kajakaških takmičenja i mnogih drugih sportova na vodi.

19.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Prokoško jezero

Prokoško jezero, BiH

Prokoško jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1485 metara, dužina mu je oko 400 metara, a širina oko 170 metara.Dubina jezera je oko 10 metara. U njemu ima ubačene kalifornijske pastrmke, a jezero je poznato i zbog  tritona u njemu. Do jezera se dolazi iz Fojnice, makadamskim putem dužine oko 20 km.
I zadnja, jako lijepa vijest, 20.10.2005. jezero je proglašeno spomenikom prirode.

15.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Ramsko jezero

Ramsko jezero

10.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Trnovačko jezero

Trnovačko jezero

U podnozju Maglica, na krajnjem sjeverozapadu Crne Gore, nalazi se Trnovacko jezero. Tesko je dostupno, pa samim tim i nedovoljno istrazeno i poznato. Do jezera se moze doci preko Pluzina i preko Foce, s tim sto obje varijante podrazumijevaju po nekoliko sati pjesacenja. Iz tog razloga, posjecuju ga uglavnom planinari, ali i ribolovci, jer je jezero prepuno kvalitetne ribe.

Trnovacko jezero ima oko 600 metara u precniku, nepravilnog je oblika sa varirajucom dubinom. Posebno ocarava njegova modro-zelena boja, zbog koje izgleda kao smaragd, brizljivo sakriven obroncima okolnih planina. U blizini jezera je i jedna od posljednjih prasuma u Evropi, Perucica.

08.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Panonsko jezero

Panonsko jezero

Panonsko jezero je slano i umjetno jezero u Tuzli, napravljeno 2003. godine. Panonsko more je egzistiralo na ovim prostorima prije više od 4 miliona godina, te je jezero po izgradnji dobilo ime Panonsko jezero.

Panonsko jezero se proteže na povrišini od oko 12.000 m2 i ima oblik stopala sa dubinom koja seže do 1,7 m. Zahvaljujući salinitetu vode (isti se postiže ubacivanjem slanice koja se koristila za ispiranje slanih rudnika), istovjetnom vodi Jadranskog mora, jezero predstavlja jedinstven primjer slanog jezera na Balkanu pa i u cijeloj Evropi. Jezero ima ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli(NaCl) i drugih minerala. Ovakva ljekovita svojstva slane vode u Tuzli poznata su još od 19. vijeka.

Voda u jezeru neprestano kruži, a zapreminu jezera od oko 11.000 m3 prečišćava savremeno postrojenje uz pomoć pješčanih filtera i hemijskih supstanci. Na podlogu jezera su, zbog specifičnosti terena, postavljene posebne polietilenske plohe, te zajedno sa svim potrebnim instalacijama prekrivene 50 centimetarskim slojem šljunka, koji plaži jezera daje izgled plaže kakvu uobičajeno susrećemo na Makarskoj rivijeri.

03.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Lipsko Jezero

Lipsko jezero

Lipsko jezero nastaje ulijevanjem sve tri livanjske rijeke. Sturba, Bistrica, Žabljak se spajaju u Sastavcima i kanalom utiču u Lipsko jezero. Jezero je bogato ribom,a stanovnici jezera su: pastrmka, klijen, podbjel, babuška i somić.
Iz Lipskog jezera voda prolazi kroz tunel ispod Kamešnice za Hidroelektranu Orlovac


01.10.2007.

FOTO DANA - BH Jezera - Jezero Balkana

Balkana jezero

Balkana je jedno od najljepših krajiških izletišta (često nazvana krajiška ljepotica), udaljena samo 4 km od Mrkonjić Grada. Balkanu čine dva jezera (malo i veliko) smještena u dolini planine Lisina. Turistička infrastruktura sa motelom, restoranom, bungalovima je namjenjena ljetnoj i zimskoj rekreaciji. Plivanje, sunčanje, ribolov ljeti, skijanje i planinarenje zimi, daju Balkani obiljezje jednog kompletnog turistićko-rekreativnog centra.

 

Bosna i Hercegovina
BROJAC POSJETA
737648
TRENUTNO: online

KALENDAR/ARHIVA
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Click for Sarajevo, Bosnia and Herzegovina Forecast
BH INFO

BH TURIZAM
Među najznačajnijim turističkim destinacijama pojavljuju se banjski i planinski centri, centri vjerskog turizma i centri kontinentalnog turizma. Pregled istih se daje u narednom tekstu.

Banjski centri:
· Fojnica,
· Kiseljak,
· Sarajevo,
· Olovo,
· Tuzla,
· Teslić i
· Srebrenica.

Planinski centri:
· Igman,
· Bjelašnica,
· Jahorina,
· Vlašić i
· Kupres.

Centri vjerskog turizma:
· Međugorje - Čitluk,
· Jajce,
· Prusac.

Centri kontinentalnog turizma:
· Sarajevo,
· Tuzla,
· Zenica,
· Banja Luka.
· Mostar,
· Hutovo Blato,
· Bugojno,
· Travnik,
· Tešanj,
· Ostrožac na Uni,
· Jezero Jablanica,
· Jezereo Modrac,
· Boračko jezero
· Neum,
· Višegrad,
· Tjentište-Zelengora.


BH GEOGRAFIJA

BH KULTURA
[color=darkblue][i]Pitao tako jednom jednog vrli pitac neki:
A kto je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta,
Odakle je ta
Kuda je
Ta
Bosna
Rekti.
A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:
Bosna da prostiš
jedna zemlja imade
I posna
I bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna
---------------
---------------
Prije osam stotina ljeta...
Na početku svijeta,
Osvanuo divan dan.
Dobro jutro Kulin Bane...viče narod na sve strane.
Dobro jutro,
Dobar dan...odgovara Kulin Ban.
Kao da je Sudnji dan.
Reci nama Kulin Bane...kakve Bosna čeka dane.
Zamisli se Kulin Ban...kao da je Sudnji dan.
Kada dođu teški dani - nikom neće teže biti,
A kad dođu dani sreće - nikom bolje biti neće,
Reče mudri Kulin Ban...kao da je Sudnji dan.
Od Kulina Bana... ...pa do današnjeg dana. [/i][/color]

BH BLOG PORUKE


BH BLOG GLASANJE


Klikni za Upis/Pregled

UPIS/PREGLED


STATISTIKA
flash game

KONTAKT
email: bih_blog@yahoo.com

BH HISTORIJA
HISTORIJAT
Bogata istorija Bosne i Hercegovine pokazuje jedinstvenost drzave kojoj cetiri religije (Judaizam, Katolicizam , Pravoslavlje i Islam ) svaka ponaosob, daju svoj doprinos u izgradnji specificne civilizacije. Medjusobni utjecaj i jedinstvo razlicitih kulturnih i prirodnih vrijednost na relativno malom prostoru rezultirali su time da je Bosna i Hercegovina uvjek imala svoj specifican politicki, kulturni ekonomski subjektivitet kroz istoriju.

Drzava Bosna prvi put se pojavljuje u X stoljecu prostiruci se u tom periodu od rijeke Drine na istoku pa sve do Jadranskog mora. Tokom ranog srednjeg vijeka Bosna je bila na udaru Vizantije, Madjarske i susjednih drzava Hrvatske i Srbije koje su pokusavale na njen racun da vrse prosirivanje svog politicki i religijski utjecaj. Za vrijeme vladavine Kulina Bana (1180-1204), Bosna je bila nezavisna medjunarodno priznata drzava. U to vrijeme njeni susjedi pokusavaju da uniste Bosansku crkvu (Bogumile), nastalu na razmedju izmedju Katolicizma i Pravoslavlja. Bosanska crkva dala je svoj doprinos u razvoju specificnog duhovnog ambijenta u Bosni tokom tri stoljeca u kojima je Bogumilstvo predstavljalo dominantnu religiju u Bosni.

XII STOLJECE
Tokom XII stoljeca Bosanska drzava je bila izgradjena na parlamentarnom principu sa specificnim politickim i vjerskim odnosima. Sa krunisanjem Kralja Tvrtka I (1377), Bosna postaje kraljevina, a takodjer za vrijeme njegove vladavine (1353-1391) Bosna dostize i svoju maksimalnu povrsinu rasprostiruci se od rijeke Save na sjeveru pa sve do otoka Korcule i Hvara, te od Zrmanje i Knina na zapadu do Sjenice i Lima. Vladajuca dinastija u srednjovjekovnoj Bosanskoj drzavi bii su Kotromanici.

PERIOD OTOMANSKE VLADAVINE
XV stoljece obiljezava dolazak Otomanske imperije na prostore drzava Balkana pa time i Bosne. Bosna potpada pod Tursku vlast 1463. godine, kada je Sultan Mehmed Osvajac osvojio grad Bobovac i time prekinuo vladavinu dinastije Kotromanica. Turci su na prostoru Bosne uspostavili "Bosanski Sandzak". Od 1580. godine u Bosni je uspostavljen Pasaluk kao forma teritorijalne i politicke organizacije unutar Otomanske imperije. Dolazak Turaka sa sobom je donio mnoge promijene u bosanskom drustvu. Veliki dio Bosnjaka prelazi na Islam, izgradjuju se novi gradovi u orijentalnom stilu, dolazi do promijena i u ekonomskoj organizaciji drustva. Bosnjaci ucestvuju u ratovima koje je Otomanska imperija vodi na teritoriji zapadnog Balkana i centralne Evrope. Nakon velikog Beckog rata (1683-1699) i neuspjeha Otomanske vojske da zauzme ovaj grad, Bosna postaje zapadna provincija Otomanske imperije. Karlovackim mirovnim ugovorom (1699.) potvrdjene su istorijske granice Bosne na sjeveru, zapadu i jugu. Tokom XVIII i u prvoj polovini XIX stoljeca Bosanci vode odbrambene ratove protiv Austrije i Venecije, u isto vrijeme zahtijevaju autonoman status u okviru Otomanske imperije. Javljalo se vise pobuna protiv turske vlasti kao sto je pokret Husein-kapetana Gradascevica (1831-32), koji je konacno ugusen vojnom intervencijom Omer-pase Latasa. Taj poraz bosanskih begova imat ce duboke historijske konsekvence. Reforme koje su sprovodjene 1860 godine daju Bosni izvjestan stepen autonomije

PERIOD AUSTRO- UGARSKE
Nakon pobune krscana 1875.-78. i velike "Istocne krize" Berlinski kongres (1878.) daje mandat Austro-Ugarskoj monarhiji da okupira Bosnu. I pored velikog otpora stanovnistva, uglavnom od strane Bosnjaka, Austro-Ugarska uspijeva da uspostavi svoju vlast u Bosni, ostavljajuci zemlju kao "Corpus separatum" u okviru svojih istorijskih granica. 1908. godine Austro-Ugarska je izvrsila aneksiju Bosne, cime Bosna i zvanicno postaje dio Austro-Ugarske monarhije. U Bosni je uspostavljen Parlament 1910. god. koji je ukljucivao predstavnike sva tri naroda u Bosni. Period vladavine Austro-Ugrarska takodjer donosi velike ekonomske i kulturne promjene.

Krajem prvog svjetskog rata Bosna i Hercegovina biva izdvojena iz sastava Habsburske monarhije od strane njenog Nacionalnog Parlamenta i zajedno sa Hrvatskom, Slovenijom i Srbijom ulazi u sastav novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

IZMEDJU DVA SVJETSKA RATA
Na osnovu Vidovdanskog ustava Bosna je zadrzala svoju cjelovitosst unutar Kraljevine SHS sve do obaranja ovog ustava 1929. god. Nakon toga teritorija Bosne je podjeljena na cetiri dijela. 1939. godine po sporazumu Cvetkovic-Macek jedan dio teritorije BiH je ukljucen u sastav banovine Hrvatske

DRUGI SVJETSKI RAT
Nakon raspada Jugoslavije (1941.), Bosna i Hercegovina podpada pod vlast NDH (Nezavisne Drzave Hrvatske) na demarkacionoj liniji izmedju italijanske i njemacke okupacione zone. Tokom II svjetskog rata u BiH se javlja jak antifasisticki pokret. U novembru 1943., Zemaljsko Antifasisticko Vijece Narodnog Oslobodjena BiH (ZAVNOBIH) je donijelo odluku kojom se potvrdjuju granice BiH. Prema odlukama sa prvog zasjedanja ZAVNOBIH -a, BiH je kao nedjeljiva cijelina, ravnopravnih naroda i gradjana koji u njoj zive. U Jugoslovenskoj federaciji, Bosna i Hercegovina je bila jedina republika koja je bila definirana na osnovu svog istorijskog postojanja (za razliku od drugih koje su predstavljale uglavnom novouspostavljene nacionalne zajednice.

SUVERENITET
U procesu dezintegracije Jugoslavije, nakon visestranackih izbora 1990. godine i nakon gradjanskog referenduma (provedenog od 28. februara do 1. marta 1992) Bosna i Hercegovina je proglasila svoju neovisnost u svojim istorijskim i medjunarodno priznatim granicama. Na osnovu rezolucije broj 755 Vijeca sigurnosti Ujedinjenih Nacija 20 maja 1992. godine Bosna i Hercegovina je i medjunarodno priznata kao nezavisna drzava.